Mrs. Sunshine Ultraløber og trailløber

Løberen med den stille personlighed og eksplosive energiudfoldelse

Helene Rohrberg – en elegantier indenfor trail

Denne formiddag fanger jeg Helene på telefonen ude på landet. Helene lever efter eget udsagn et stille og fredeligt liv på et nedlagt landbrug i nærheden af Slagelse.

Denne ro og fredsommelighed står næsten i skærende kontrast til det, som du oplever, når du ser Helene løbe. Når Helene løber ser du kontrasten til det fredsommelige. Så er den vanlige beskedenhed parkeret for en stund, og der er fokus på opgaven, koncentreret og alert.

Helene er 38 år, og er en trailløber af guds nåde. Når du ser Helene tænker du på Trailløbets version af Mrs. Sunshine.

Helene er en blond stærk kvinde, altid smilende, energisk og konverserende– den type du bare let falder i snak med. Har du set Helene en gang, så husker du hende.

Fast gæst hos Trailman

Hvis du har løbet Trailman et par gange, kan du ikke undgå at have bemærket Helene, hun står altid i front. Hun er altid konverserende, energisk og glad, og det smitter af på de, som står omkring hende. Helene lyser som en sol uden at blænde. Når du ser hende, er du ikke i tvivl om, at dette er en velsmurt løbemaskine. Helene er veltrænet, trimmet og fit – Du kan straks fornemme, at her står, en velforberedt kvinde, som tager situationen i egen hånd.

Det stod ikke skrevet nogen steder, at Helene skulle være Ultraløber og trailløber

Helenes trailløb startede tilbage i juni 2014. Og Helene er således ikke gammel i løb, men startede i en alder af 32 år.

”Jeg kan huske at det var i juni 2014. Jeg var lidt stor dengang. Jeg ville gerne tabe mig. En del af denne løsning var, at jeg skulle motionere mere. Det vil sige gå og løbe. Jeg tog et billede af mig selv denne juni, for at have det som før og efter billede. Jeg ville lægge det på Insta, når jeg havde tabt mig, så jeg kunne vise det til andre”.

Det startede således med et velkendt og beskedent ønske om at tabe et par kilo, og det katalyserede så en løbekarriere i juni 2014.

”Jeg tabte mig hurtigt et par kilo. Det inspirerende mig, og snart have jeg tilmeldt mig et 5 km løb og siden et 10 km velgørenhedsløb. Jeg var simpelt hen i sådan en god gænge, hvor jeg løb mere, jeg tabte mig, og så løb jeg endnu bedre – jeg fik blod på tanden”.

Mit første trailløb – det var mit turning point – det forandrede mit løberliv

”Mit første trailløb løber jeg i december 2014. Jeg var total grøn. Jeg stillede op til et trailman løb en søndag morgen i december. Jeg troede jeg bare lige skulle løbe lidt på skovstierne sådan ca 10 km. Det kunne kun blive hyggeligt”, forklarer Helene.

…….Jeg blev blæst totalt omkuld…….

”Jeg troede, at jeg skulle løbe på store løbeboulevarder, men det viste sig at være småstier og singletrack. Jeg elsker at løbe på bakker, og dette var en kupperet rute lige efter min smag – og der var forhindringer undervejs. Vi skulle over træstammer og andre forhindringer. Jeg var totalt udkørt, henført og forført på samme tid. Siden har Trail været en stærk passion hos mig. Det her med at komme ud i naturen, løbe på forskelligt underlag i kupperet terræn tiltaler mig meget”.

Det ene løb tog herefter det andet, det blev både længere og hårdere

Det første trailløb katalyserede min løbekarriere. Jeg gik herefter fra 10 km til at løbe en ½. Marathon som blev afløst af en fuld marathon, jeg har siden løbet en del marathon. Blandt andet de her Canon Ball marathon, hvor du løber en rundstrækning på 7 km. Siden har jeg løbet ultra 50 km, og siden 50 miles – sidste år løb jeg 100 km og nu sigter jeg efter 100 miles. Målsætningen bliver hele tiden løftet mod næste pejlepunkt i horisonten, fortæller Helene.

Trailløb er en tidslomme

Jeg elsker trailløb. Jeg elsker at løbe i det hele taget, men trail er specielt. Det her med, at du hele tiden skal koncentrere dig, du skal se hvor du sætter fødderne, du skal koordinere dine bevægelser, og du skal orientere dig.

Trailløb er en tidslomme for mig, føler mig hensat i tid og sted. Det handler ikke om, hvor hurtigt der løbes. Det handler om at være undervejs. Tiden fordamper som dug for solen. Du kan være afsted flere timer, hvor træthed slet ikke fornemmes.

Det er i den daglige træning, at de store løb bliver forberedt

Træning er vigtig for mig. Jeg får det bedre, og det har hjulpet mig igennem en masse ting. Jeg finder en glæde i træningen. Jeg føler mig meget privilligeret af, at kunne løbe, og jeg er taknemmelig for det, som venter derhjemme, når jeg kommer retur. Det giver mig energi og overskud.

Jeg har ikke en decideret træningsplan, jeg er ikke fan af struktur og excel ark, men jeg har en rød tråd, i alt det jeg gør. Jeg lytter til min krop, og mærker hvis træningen er for hård.

Jeg har 2 dage om ugen, hvor jeg ikke løber. Jeg løber 60-70 km om ugen.

Løbekriser kommer og går – men de skal håndteres.

”Jeg møder også muren, jeg løber også ind i kriser, og jeg er ret bevidst om det. Når krisen kommer, så skruer jeg enten op for musikken i ørerne og jeg begynder så at fokusere på de korte og de små ting, forbi det næste sving, forbi den næste bakke. På den måde bliver store ting gjort til mindre ting, indtil kriser er drevet over”.

Trailløbet har forandret mig på særligt et område

Helene fortæller at hun er af natur meget introvert, holder sig helst for sig selv, ikke specielt opsøgende. Jeg var den mest introverte person, man kunne forestille sig. Trailløbet har givet en glæde og jeg er løsnet op. Løbet giver mig en åbenhed, som jeg nok ikke havde før.

Mit bedste råd til andre trailløbere

Tro på dig selv. Sæt dig en målsætning og gå efter den. Find din indre viljestyrke og tilsæt det noget disciplin, så finder du glæden ved (trail)løb, og så kommer resten af sig selv.

Her møder du Helene

Du kan møde Helene Rohrberg – trailløbets Mrs. Sunshine på Instagram ”Ultra_runner_81” fra motionist til Ultraløber. Næste løb fra Helenes side foregår den 25. april, hvor der løbes Trailman Virtual Ultra i Korsør (60 km). Og ellers kig efter Mrs Sunshine næste gang, du løber Trailman, hvis Helene er med, står hun helt fremme, og der bliver hun ofte det meste af løbet.

(Tekst); Jørn Andersen – Løberejser
(Foto); Leveret af Helene Rohrberg

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.