Bo Ørbjerg – En trailløbers fortælling med hverdagstricks og små hemmeligheder

Når du sidder og taler med Bo får du det indtryk, at du sidder overfor en snedig og klog trailløber, der er stærkt dedikeret og passioneret i forhold til trailløb. Læg dertil at Bo har en viljestyrke og stædighed, der får ham igennem alt. DNF er ikke en mulighed – glæden ved at gennemføre er større end smerten ved at udstå.

Ultraløber til hverdag

Bo er en supermotionist der kan tilbagelægge distancer, som de færreste kan. Bo kan til hver en tid tilbagelægge, som han selv siger det 60 eller 80 km, hvis bare jeg ved det et par dage i forvejen.

Trailløb er en del af Bo’s DNA. Mange ting er vigtige i Bo’s liv, og mange ting skal passes, men trailløbet bliver vævet ind i den travle hverdag. Hverdagen afstemmes i forhold til træning og træningen afstemmes i forhold til hverdagen. ”Jeg elsker at løbe, og jeg finder den tid, der skal til”, som Bo selv formulerer det.

Der findes mange trail- og ultraløbere men ikke to af dem er ens

Hver trailløber rummer sin egen individuelle fortælling, om hvad der driver dem, hvad det hele startede med, hvordan hverdagen fungerer med træning, hvordan man håndterer kriser. Bo er en af disse individuelle ultraløbere, der bærer på sin fortælling. Bo’s fortælling rummer en særlig indstilling til tingene.

Fra trailløb til Ironman og tilbage igen

Efter et par år med meget arbejde og mindre motion, begynder Bo at løbe Trailløb i 2015. Det starter med Trailman løbene, og det starter med, at der løbes 6 og 12 km – men det ene tager det andet, og samme år løber Bo sin første Ultra på 50 km i Hedeland, og så er Bo kvalificeret til at kalde sig ultraløber. Det kan lyde som noget af et spring at bevæge sig fra 6 og 12 km til 50 km ultra, men forklaringen herpå finder du i Bo’s tilgang til denne type projekter

Tænk stort løb stort – Det handler om at flytte grænser.

Efter et godt trailår i 2015 beslutter Bo sig for at skulle gennemføre en Ironman, og dette inden han fyldte 50. Bo fortæller, at han cyklede meget som ung, læg dertil ultraløbet i 2015, så det lå ikke helt fjernt det med at gennemføre en Ironman.

Forberedelsen til Ironman var ekstremt tidskrævende, og 2016 er træningsmæssigt dedikeret forberedelse af fuld Ironman. En del af forberedelsen var at gennemføre et par halve Ironman inden den store Ironman gennemføres i København i 2017.

Ironman var hårdt, men jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle gennemføre denne Ironman. Om jeg vil gøre det igen? Måske! – Det var tidskrævende, og jeg følte, at jeg skulle tilsidesætte en masse ting – forberedelsen til Ironman handlede om mig, mig, mig, det ville jeg ikke være bekendt at gentage

Derfor bliver løbet tilvalgt og cyklingen og svømningen fravalgt. Hvad angår løbene, så var det de lange løb der trak. Trailman løbene var fast del af programmet, og det er blevet til en del af de lange ture i Trailman serien.

Jeg har også deltaget i ultracuppen et par gange (ultracuppen er 3 ultraløb), hvor der løbes fra destination til destination. Og listen af ultraløb hos Bo både indenlands og udenlands er lang, og der indgår en række mere eksotiske ultraløb af slagsen Gran 2 Gran, Half Marathon Des Sables og Wasa Ultra for bare at nævne nogen af dem.

Mine favorit distancer er 50,60 og 80 km’er dem har jeg løbet mange af, og det giver mig en mental balast  – der er ikke længere noget der kan overraske mig her, og det hjælper mig frem mod næste mål som er 100K eller 100 miles.

Alt løb for Bo foregår efter eget udsagn som trailløb. Dette selv om Bo til daglig bor på Frederiksberg, hvor mulighederne for trailløb er begrænsede, men så må du bevæge dig lidt for det, som Bo formulerer det.

Bo fortæller, at han også har løbet en del marathon løb. Men marathon er for Bo et gadeløb, hvor det handler om at løbe så hurtigt som muligt, Ultraløbet er en oplevelse – en oplevelse som er mere end selve løbet, hvor det handler om at være undervejs, om at være sammen med andre. Derfor trail og derfor ultra.

Om at sætte nye grænser – som hele tiden flyttes.

Bo fortæller, at han sætter sig hele tiden nye mål. Nye løb, nye destinationer og ikke mindst længere distancer.

Jeg bruger løbet som en form for mental opladning, de lange ture hjælper mig til at finde det smukke i hverdagen. Løbeturen bliver stunder, hvor der er tid til refleksion – min favorittur er rundt om Furesøen, en tur jeg på det nærmeste kan løbe i søvne. Jeg løber den ofte sammen med min faste løbemakker Birger

Bo træner ikke specielt struktureret, som han selv formulerer det. Løb og trænings skal passes ind i en travl hverdag. Den ugentlige træningsmængde ligger på 50-60 km, og den øges så til 70-80 km frem mod større løb. Der løbes stort set hver dag, men distancerne kan variere fortæller Bo.

Den daglige træning er ikke bare træning, det er en mental proces, hvor mange ting falder på plads, og hvor du mentalt får mere energi, end du bruger. Hvis ikke jeg kommer ud og løbe et par dage, beder min familie mig om at tage ud og løbe en tur – jeg bliver mindre omgængelig, hvis ikke jeg får mit daglige ”løbe-fix”. Og som jeg altid siger; en dag uden træning, er en dag uden mening 😊

På den måde er træning ikke bare træning. Det er en måde at leve på, det er blevet en livsstil, hvor der ikke tænkes, om der skal løbes, men hvor, hvornår og hvor langt, der skal løbes. Og på den måde kommer kilometrene af sig selv.

Bo fortæller, at de mange ultraløb, er blevet fundamentet for mere og længere, og nu sigtes der efter 100 miles, som næste store målsætning – Drøm stort løb stort.

Kriser kommer og går også hos Bo

Enhver ultraløber møder kriser under næsten ethvert løb, og nogen gange mere end en. Det er mere din evne til at håndterer kriser end din træningsmængde, der er afgørende for, om du kommer igennem et løb.

Bo har aldrig udgået af et løb. Det er simpelt hen ikke en mulighed fortæller Bo. Så hellere ligne en walking dead til du er igennem krisen. Det er ikke kønt, men kriser er midlertidige og ofte kortvarige. Og smerten ved at bevæge sig er meget mindre end glæden ved at gennemføre. ”Gør det rigtig ondt tænker jeg bare: “Pain is just weakness leaving the body”.

Når jeg møder kriser, håndterer jeg det mentalt. Bo du ved du har været i denne situation før, du kan klare det, og så må  jeg indstille mig på, at det bliver en kombination af gå og løb, til krisen forsvinder, for det gør den. Det handler om at bevæge sig fremad hele tiden i bevægelse.

Et par råd til hverdag og til konkurrencer – Lyt til din krop

Skulle Bo give et enkelt råd, så er det, at du skal lytte til din krop. Jeg kigger egentlig ikke ret meget på mit løbeur, jeg løber på mine fornemmelser. Hvis jeg mærker træthed eller ømhed efter træning så holder jeg lidt igen. Bo har det hverken svært ved smerte eller træthed, men fornemmer, når der skal holdes igen. På den måde bliver Bo ikke distraheret af tider eller tempo. Det er også fornemmelsen der afgør, om der skal løbes, eller om tempo sættes ned til gang.

Opskriften på et velgennemført ultraløb

Enhver ultraløber ved, at det at løbe et ultraløb, det indebærer, at du bestemt ikke løber hele tiden. Kunsten er at dossere mellem gang og løb. Du skal bevæge dig fremad, tempoet er mindre afgørende. Det handler om at gennemføre, være stærk i tanken og fast i troen, læg dertil en smule stædighed.

Til inspiration – følg dine tanker. Lad ide blive til handling

En af de ting som tiltaler Bo omkring det at løbe langt er, at du kan tænke, at det her kunne jeg godt tænke mig at prøve. Du får en ide, så forbereder du den, og så eksekverer du den. Der er ikke så langt fra tanke til handling. I den daglige træning er denne tilgang blevet til en del længere løb, hvor den ene ide, har taget den anden. I stedet for kun at løbe omkring Furesøen, så tager du lige de nærliggende søer med, og på den måde er 1 sø pludselig blevet til 5,6 eller 7 søer. Fra tanke til handling.

Og det er også herfra at Bo’s bedste råd udspringer tænk stort, drøm større, løb stort.

Bo bedste råd til dig der skal løbe langt

Mange løbere går ned ikke på grund af deres manglende forberedelse, deres fysiske formåen eller træthed, men på grund af smerte i fødderne – vabler og sårfyldte fødder er enhver ultraløbers udfordring.

Jeg er vældig glad for mine sko, og jeg har mange sko, som jeg er glade for. Skulle jeg pege på en ting, som for mig gør en forskel, så er det mine 5-fingers sokker (sokker med plads til 5 tæer). Forud for ethvert langt løb smører jeg mine fødder ind med fodcreme, så trækker jeg mine tå-sokker på. Det har indtil videre holdt mig fra vabler, og det som følger af fugt og friktion gennem længere tid.

Næste gang du løber Trailman

Så kig efter Bo Ørbjerg. Du finder ham ned stor sandsynlighed, måske har du allerede bemærket ham et par gange uden at vide, hvem han er. Men Bo rummer som alle ultra og trailløbere sin egen historie – fortællingen om, hvordan han er kommet til der, hvor han er. En ultraløber, der til hver en tid kan vride 50 eller 60 km ud af ærmet – skal det være længere kræver det lidt flere dages varsel. Men at udgå af et løb er ikke en mulighed som findes. Hvis Bo starter, så gennemfører han.

Løb er sjovere sammen med andre.

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.